Adınız Soyadınız

Mail Adresiniz

Konu

Eklemek İstedikleriniz


İŞLETME VE EV TİPİ
SİZE ÖZEL TASARIMLAR
BİRBİRİNDEN FARKLI
CANLI VE YAŞAM ALANLARI
KURULUM SONRASI
BAKIM DESTEĞİ
BİTKİ VE BİTKİ KUMLARI

 

Seçim yapacağınız canlılara göre düzenlenecek olan birbirinden farklı bitkiler ile teraryumlarınız doğada gördüğünüz hali ile iş yeri ve evlerinize konuk olacak. Bitkilerinizin hepsi yaşam alanlarında hayatlarının geri kalan kısımlarını geçirecek olan canlılarınıza özel olarak seçilmektedir gübreleme işlemleri tarafımızdan yapılmaktadır ve projenizde kullanılacak olan yağmur ve aydınlatma sistemleri ile bitkileriniz sağlıklı bir şekilde büyüyecek ve canlılarınızın yaşam alanlarını aramayacaktır aynı zamanda canlılarınızın gizlenip saklanmaları içinde muazzam bir alan oluşturacaktır. Bitkilerinizi besleyip büyümesinde en az aydınlatma kadar rol oynayan bitki kumu tamamen özel alışımlardan oluşmaktadır ve bitki köklerinin tutunup beslenebileceği kalınlıktadır kumlar.

Bitkiler;
 
Teraryumda bitkilerinin önemli  bir çok görevleri vardır:
 
Teraryum alanında kamuflaj etkisi yaratmak - Bitkiler çakıl içindeki veya kök üzerlerindeki bakterilen temizlenmesi için etkili bir filtredir. Seratofilium (Ceratophyllum demersum) veya su mercimeği (Elodea ve Egeria türleri) gibi hızlı gelişen bitkiler teraryuma ekildikleri günden itibaren azot içeren kirliliği ortamdan uzaklaştırır. Fotosentez ile suyun ve alanın zenginleştirilmesi sırasında, bitkiler ortamdaki karbondioksiti tüketirken sudaki oksijen miktarını artırır. Koruma - Yoğun olarak bitkilendirilmiş bir teraryum genç canlıların aç olan diğer hem cinsleri tarafından avlanmalarını önlemek amacıyla saklanmalarına uygun bir yer sunar. Bu sayede teraryum içindeki stres azalır.
 
Teraryum içinde kaç tane bitki olmalıdır?
 
Akvaryumunuzda bulunması gereken optimum bitki sayısını hesaplamak için aşağıdaki hesaplamayı temel kural olarak kullanabilirsiniz:
 
100 cm x 40 cm / 50 = 80 bitki (40 inçh x 16 inç / 8 = 80 bitki)
 
Teraryumlarda bakılan bitkilere örnek olarak Caladium bicolor, Cyperus alternifolius (Japon şemsiyesi), Dracaena sanderiana, Acanthaceae (fitonya türevleri), Soleirolia (arapsaçı), Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gösterilebilir.
 
Sulak alanlarda yetişen ve ömrünün büyük bir bölümünü suyun dışında geçiren bitki türleridir. 
 
Devamlı suyun içinde kalırlarsa çürürler.
 
Taban malzemelerine dair;
 
Teraryum görselliğini güzelleştiren en önemli unsurlardan biri de tabanda kullanılacak kumun veya malzemelerin seçimidir. Yalnız bir çeşit kum kullanarak taban kurulacağı gibi; birden fazla kum ve toprak, torf, gübre ve diğer çeşitli malzemeler kullanılarak da bir taban hazırlanabilir. Bu tamamen nasıl bir teraryum kuracağınızla ilgilidir. Taban kumunun yüksekliği en az 5-7  cm olmalıdır.  (Genelde sınır 5-12 dir) Eğer bitkili bir teraryum (canlı bitki) kuracaksanız biraz daha ayrıntıya dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü bitki köklerinin tutunması için seçilen kumun tane büyüklüğü önemlidir.
 
İnce kumlar en alt katmanda, daha kalın kumlar üst katmanlarda kullanılmalıdır. Bitkiler köklerini salabilsinler diye yapılır bu.
Tek çeşit kum kullanacaksanız, önce kumun bir bölümünü tabana yayıp, katkı malzemelerini arasına koyup sonra kalanını tekrar üste yaymanız gerekir.
Teraryumun ön taraflarında kum kalınlığı daha az, arka taraflarında daha çok olmalıdır.
 
Aşağıda bitkili teraryumlar için bazı taban kurulumları tavsiye olarak verilmiştir :
 
1- En altta lav kırığı kumu(Üzerine sineklik çekilir),aquaclay bitki toprağı (üzerine sineklik çekilir) ,Üzerine siyah kuarz kum
 
Burada sineklik kumların birbirine karışmaması içindir.. Sinekliğin gözenekleri ince kökler aşağıya geçecek şekilde olmalıdır.
 
2- En altta küçük Lav kırığı kumu  2 cm (Sineklik) , Siyah Hagen Kuartz kum 3-5 cm (Bitkiler üstte Hagene tutuanabilecek, lav kırığına doğru  besin için uzayacaklardır.)
 
3- En altta Aquaclay bitki toprağı 3 cm. ( Sineklik),  üzerine Dere Kumu 4-5 cm,
 
4- En altta küçük Lav kırığı kumu 2-3 cm. ( Sineklik), üzerine Aquaclay bitki toprağı 2 cm( sineklik), üzerine herhangi bir renkte kalın taneli  kuartz  kum 3-4 cm.
 
5- En altta Bitki toprağı/kumu(1-2 cm), üzerine Misket Gübre ya da hindistan cevizi torfu, ponza taşı,latarit,zeolit gibi malzemeler, üzerine de iri taneli dere kumu kullanılabilir( 5 cm)
 
6- En altta ince kuartz kum (2 cm ),üzerine misket gübre katmanı (2 cm kadar), üzerine besin içerikli kumlardan biri (1-2 cm), üzerine de herhangi iri taneli bir kum çeşiti (3-4 cm)